icon arrow trash icon arrow links icon-Wereldbol icon-Blad icon-Voetafdruk maple-leaf binoculars checkmark book brain compass film-reel fish flower germs headdress island kayak mountain pagoda pine ruler saturn search snowflake tortoise dna flasks masks museum music palette rocket-ship settings snorkel vase play cross weekly-calendar shape
Nova

Star Party

Duur
90 minuten
Taal
Nederlands gesproken
Onderwerp
James Webb Space-telescoop
Thema's
Astronomie

Deze film wordt koepelvullend vertoond.

Kortingsacties en vouchers zijn niet toepasbaar op deze voorstelling.

Ticket: €8,50

Omniversum en NOVA organiseren voor de 2e keer dit jaar een Star Party. Het nieuwe projectiesysteem van Omniversum, dat in de zomer van 2020 werd geïnstalleerd, bevat software waarmee spectaculaire beelden van het heelal geprojecteerd kunnen worden.

Aanleiding voor de tweede Star Party is de lancering van de James Webb Space-telescoop. Op 18 december wordt de Webb,  ook wel de opvolger van Hubble genoemd, gelanceerd vanaf de Europese lanceerbasis in Kourou, Frans-Guyana, gelegen aan de noordoostkust van Zuid-Amerika. De telescoop zal aan boord van een Ariane 5-draagraket in de ruimte worden gebracht. Hoe gaat zo’n lancering in zijn werk, waar gaat Webb in de ruimte naartoe en vooral: welke ontdekkingen gaat Webb doen?

NOVA-directeur Prof. Ewine van Dishoeck, die de Nederlandse bijdrage aan het MIRI-instrument op de Webb-ruimtelescoop leidde, geeft een speciale lezing, ondersteund door de spectaculaire 4K beelden op de koepel van Omniversum. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

De speciale Webb-planetariumshow is een samenwerking van het Omniversum en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Fotocredits:

Credit Webb:
ESA, NASA, S. Beckwith (STScI) and the HUDF Team, Northrop Grumman Aerospace Systems / STScI / ATG medialab

Credit foto Ewine:
Elodie Burillon

Tijden & tickets

Kies een datum en tijd om te bestellen.

Helaas, deze film is nog niet gepland.

Respect voor onze planeet

Onze missie
asd