Het grootste koepelscherm

Het grootste koepelscherm

Beleving

 

180° film om je heen
De films worden door een geavanceerde techniek op een enorm projectiescherm geprojecteerd. Het scherm heeft de vorm van een halve bol en loopt half rondom het publiek. Dit koepelscherm is zo groot als een half voetbalveld. Overal om je heen zie je het beeld van de film. De beleving wordt nog eens extra versterkt door een subliem geluidssysteem. Ronduit Spectaculair dus!

Films
De films in Omniversum nemen je mee naar andere werelden: in het verleden gingen we al mee op expeditie naar de top van Mount Everest en beleefden we een heuse rafttocht dwars door de Grand Canyon. Sinds 1984 bracht Omniversum al ruim 100 films uit en daar komen er ieder jaar weer meer bij. De programmering biedt documentaire-achtige films waarin mens, natuur, cultuur, avontuur en wetenschap centraal staan. Alle films zijn Nederlands gesproken (via oortelefoon ook in Engels te volgen) en meestal geschikt voor alle leeftijden tenzij anders aangegeven. Het zaalprogramma duurt circa 50 minuten. Ieder uur start er een nieuwe film. Bekijk hier het actuele filmaanbod.

Techniek

 

IMAX is afgeleid van het Frans Canadese l’Image Maximale (Maximum Image). IMAX maakt gebruik van het grootste filmframe: 10 keer groter dan een 35 mm frame en 3 keer groter dan 70 mm. Elk filmbeeldje is dus 10 keer groter dan dat van een gewone bioscoopfilm en wordt 500 keer (!) vergroot.

 

De film wordt geprojecteerd door een fish eye lens m.b.v. een 15.000 Watt Xenon lamp, die watergekoeld is. De film gaat met een snelheid van 100 meter per minuut door de projector. Een film van 3 kwartier heeft dan ook een lengte van 4,5 km. en een gewicht van 100 kg.

 

Om een Omniversum film te maken, maakt men gebruik van speciale IMAX camera’s. In een camera gaat een filmmagazijn van maar 3 minuten. Het maken van een IMAX film is een tijdrovend project. Gemiddeld is men circa 2 jaar bezig met een film en lopen de productiekosten op tot wel 12 miljoen euro. Maar het levert de bezoekers aan de IMAX theaters wereldwijd elke keer weer een bijzondere ervaring!

Stichting

 

Ter gelegenheid van het vijfentwintig-jarig bestaan op 7 december 2009, zijn alle activiteiten van Omniversum ondergebracht in de Stichting Continuïteit Omniversum. De stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Daardoor hoeft over schenkingen, erfstellingen en legaten geen schenkings- of successierecht betaald te worden. Meer informatie kunt u opvragen via administratie@omniversum.nl.

Wat een beleving en een geweldige natuur! Het was net alsof ik er zelf bij was.
Een gastvrij ontvangst, heerlijk kopje koffie, leuk om ook even te kunnen zitten voordat we de filmzaal in gingen.