icon arrow trash icon arrow links icon-Wereldbol icon-Blad icon-Voetafdruk maple-leaf binoculars checkmark book brain compass film-reel fish flower germs headdress island kayak mountain pagoda pine ruler saturn search snowflake tortoise dna flasks masks museum music palette rocket-ship settings snorkel vase play cross weekly-calendar shape
Omniversum is tijdelijk gesloten wegens het coronavirus (COVID-19). Klik hier
Ingang Omniversum

Over ons

Omniversum is een grootbeeldfilmtheater. De films worden door een geavanceerde techniek op een enorm koepelscherm geprojecteerd. De beleving wordt nog eens extra versterkt door een subliem geluidssysteem. Ronduit Spectaculair dus!

Beleving

180° film om je heen

Het scherm waarop de film geprojecteerd wordt, heeft de vorm van een halve bol en loopt half rondom het publiek. Dit koepelscherm is zo groot als een half voetbalveld. Overal om je heen zie je het beeld van de film wat ervoor zorgt dat je bijna onderdeel wordt van de film. De beleving wordt nog eens extra versterkt door een fenomenaal geluidssysteem van 36 speakers. Kom langs en ervaar het zelf! 

Films

De films in Omniversum nemen je mee naar andere werelden: in het verleden gingen we al mee op expeditie naar de top van Mount Everest en beleefden we een heuse rafttocht dwars door de Grand Canyon. Sinds 1984 bracht Omniversum al ruim 100 films uit en daar komen er ieder jaar weer meer bij. De programmering biedt documentaire-achtige films waarin mens, natuur, cultuur, avontuur en wetenschap centraal staan. Alle films zijn Nederlands gesproken (via oortelefoon ook in Engels te volgen) en meestal geschikt voor alle leeftijden tenzij anders aangegeven. Het zaalprogramma duurt circa 50 minuten. Ieder uur start er een nieuwe film.

Techniek

IMAX is afgeleid van het Frans Canadese l’Image Maximale (Maximum Image). IMAX maakt gebruik van het grootste filmframe: 10 keer groter dan een 35 mm frame en 3 keer groter dan 70 mm. Elk filmbeeldje is dus 10 keer groter dan dat van een gewone bioscoopfilm en wordt 500 keer (!) vergroot.

De film wordt geprojecteerd door een fish eye lens m.b.v. een 15.000 Watt Xenon lamp, die watergekoeld is. De film gaat met een snelheid van 100 meter per minuut door de projector. Een film van 3 kwartier heeft dan ook een lengte van 4,5 km. en een gewicht van 100 kg.

Om een Omniversum film te maken, maakt men gebruik van speciale IMAX camera’s. In een camera gaat een filmmagazijn van maar 3 minuten. Het maken van een IMAX film is een tijdrovend project. Gemiddeld is men circa 2 jaar bezig met een film en lopen de productiekosten op tot wel 12 miljoen euro. Maar het levert de bezoekers aan de IMAX theaters wereldwijd elke keer weer een bijzondere ervaring!

Missie en visie

Geschiedenis

In 1976 werd het toenmalige “Sijthoff-planetarium”, daterend uit 1934, door een brand verwoest. Direct na deze brand is men begonnen met het opzetten van een nieuw Planetarium. In dat nieuwe theater zouden zowel planetariumvoorstellingen vertoond worden als IMAX-filmvoorstellingen. Omniversum werd geopend in 1984 en was het eerste IMAX Dome theater in Europa.

Missie

Omniversum, een ANBI stichting zonder winstoogmerk,  beoogt op een bijzondere en indrukwekkende manier kennis over het menselijk leven, de natuur en onze planeet aan het publiek door te geven, kennis die essentieel is voor een duurzame samenleving.

Visie

Omniversum brengt de boodschap dat we een beter leven hebben wanneer we ons inspannen om onze planeet te beschermen en met respect omgaan met alles dat en iedereen die daarop leeft. Dit doen we door onze bezoekers virtueel naar andere plaatsen te brengen en ze daardoor meer wereldburger te maken.

Stichting

Ter gelegenheid van het vijfentwintig-jarig bestaan op 7 december 2009, zijn alle activiteiten van Omniversum ondergebracht in de Stichting Continuïteit Omniversum. De stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Daardoor hoeft over schenkingen, erfstellingen en legaten geen schenkings- of successierecht betaald te worden. Meer informatie kunt u opvragen via administratie@omniversum.nl.

Respect voor onze planeet

Onze missie
asd