icon arrow trash icon arrow links icon-Wereldbol icon-Blad icon-Voetafdruk maple-leaf binoculars checkmark book brain compass film-reel fish flower germs headdress island kayak mountain pagoda pine ruler saturn search snowflake tortoise dna flasks masks museum music palette rocket-ship settings snorkel vase play cross weekly-calendar shape
Museon-Omniversum is naar aanleiding van de corona lockdown tijdelijk gesloten.
Kind in zaal Omniversum

Unieke beleving

Omniversum is een grootbeeldfilmtheater. De films worden door een geavanceerde techniek op een enorm koepelscherm geprojecteerd. De beleving wordt nog eens extra versterkt door een subliem geluidssysteem. Ronduit Spectaculair dus!

180°
scherm
300
zitplaatsen
36
speakers

Beleving

Het scherm heeft de vorm van een halve bol en loopt half rondom het publiek. Dit koepelscherm is zo groot als een half voetbalveld. Overal om je heen zie je het beeld van de film. De beleving wordt nog eens extra versterkt door een subliem geluidssysteem. Ronduit Spectaculair dus!

Films

De films in Omniversum nemen je mee naar andere werelden: in het verleden gingen we al mee op expeditie naar de top van Mount Everest en beleefden we een heuse rafttocht dwars door de Grand Canyon. Sinds 1984 bracht Omniversum al ruim 100 films uit en daar komen er ieder jaar weer meer bij. De programmering biedt documentaire-achtige films waarin mens, natuur, cultuur, avontuur en wetenschap centraal staan. Alle films zijn Nederlands gesproken (via oortelefoon ook in Engels te volgen) en meestal geschikt voor alle leeftijden tenzij anders aangegeven. Het zaalprogramma duurt circa 50 minuten. Ieder uur start er een nieuwe film.

Bekijk het actuele filmaanbod
Wat een beleving en een geweldige natuur! Het was net alsof ik er zelf bij was.

Techniek

Om op de 840 m2 grote koepel te projecteren hebben we een ongelofelijk goede digitale projector nodig. Sterker nog, niet 1, maar 5 ongelofelijk goede projectoren. Verdeeld over de zaal staan vijf 4K laserprojectoren van het merk Christie die samen met geavanceerde software van het Amerikaanse bedrijf Evans & Sutherland, het ESX projectiesysteem vormen.

Die 5 laser-bronnen zijn nodig om genoeg licht op de koepel te krijgen. De combinatie van de 5 projectoren zorgt er bovendien voor dat het beeld opgebouwd wordt uit 25 miljoen pixels.

Een gastvrij ontvangst, heerlijk kopje koffie, leuk om ook even te kunnen zitten voordat we de filmzaal in gingen.

De koepelvullende films die we vertonen worden speciaal gemaakt voor de grootbeeld en IMAX theaters. Er wordt gefilmd met speciale grootbeeldcamera’s. Het maken van een grootbeeldfilm is een tijdrovend project. Gemiddeld is men circa 2 jaar bezig met een film en lopen de productiekosten op tot wel 12 miljoen euro. Maar het biedt de bezoekers aan de grootbeeldtheaters wereldwijd elke keer weer een bijzondere ervaring!

Benieuwd naar de unieke Omniversum-beleving? Bekijk dan ons filmaanbod!

Bekijk de filmagenda

Respect voor onze planeet

Onze missie
asd