Logo One Planet

De geologische geschiedenis van de Pyreneeën

Geologie-lezing

Activity | 18 May 2024

Geologielezing door Arie Speksnijder

De Pyreneeën vormen een gebergtegordel op de grens van Frankrijk en Spanje, de hoogste top is meer dan 3400 meter hoog. Evenals andere gebergteketens in Zuid-Europa (Alpen, Sierra Nevada, Apennijnen) zijn de Pyreneeën geologisch gezien vrij jong, namelijk zo’n 35 miljoen jaar.

Door botsing van continentale platen zijn niet alleen relatief recente gesteenten vervormd en omhoog geduwd, maar ook oudere gesteenten, tot minstens 600 miljoen jaar oud. Bij het bestuderen van de oudere gesteenten blijkt dat in de Pyreneeën niet één maar verschillende opeenvolgende fasen van gebergtevorming hebben plaatsgevonden. Dit is op zich niet uniek, maar het is bijzonder dat we in de Pyreneeën de eigenschappen van notabene vijf opeenvolgende gebeurtenissen kunnen bestuderen. Gedurende deze lezing zullen we de opeenvolgende deformatiefasen van oud naar jong de revue laten passeren.

Omdat onze waarnemingen omtrent de geologische geschiedenis van de Pyreneeën voornamelijk zijn gebaseerd op bestudering van het Spaanse deel van het gebergte, besteden we tenslotte nog wat aandacht aan het Franse deel, waar sommige details van de geologische geschiedenis beslist een ander verhaal vertellen.

Arie Speksnijder is geboren in 1951 in Gouda. Na het behalen van het middelbareschooldiploma heeft hij Geologie gestudeerd in respectievelijk Utrecht en Leiden. In 1985 heeft hij zijn proefschrift over de geologie van een deel van de Catalaanse Pyreneeën verdedigd in Utrecht. Inmiddels was hij in 1982 in dienst getreden van de Koninklijke Shell; in 2010 is hij met pensioen gegaan. Daarna heeft nog tot 2023 gewerkt voor kleinere oliemaatschappijen en de Nederlandse staatsbedrijven EBN en TNO